Tällä kertaa ensin ajankohtainen teksti Taloussanomista (= todella lukemisen arvoinen nettilehti! ). Luettuasi sen voit verrata sitä otteeseen, joka oli jo Eurootikko numero kolmosessa keväällä. EI SANAAKAAN MISSÄÄN SIITÄ, MITÄ EU ASIASSA AJAA! HYVÄ ETTÄ EDES TALOUSSANOMAT KERTOO ASIASTA !!!

LEHTIARTIKKELI

http://www.taloussanomat.fl/tietoliikenne/2009/08/1 4/suomi•yhteisty...
Heidi Vaalisto 14.8.2009

Suomi yhteistyöhön Naton tietoturvaosaajien kanssa

Suomi alkaa osallistua Tallinnassa sijaitsevan Naton tietoverkkoturvallisuuden
osaamiskeskuksen hankkeisiin.

Yhteistyön käynnistäminen puolustusliitto Naton osaamiskeskuksen kanssa oli tänään esillä presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan istunnossa. Kokouksessa puollettiin yhteistyön käynnistämistä.

Nato perusti tietoverkkoturvallisuuteen erikoistuneen osaamiskeskuksen
Viroon vuosi sitten. Keskus tutkii avoimen internetin yli tapahtuvaa tietoliikennettä. Tallinnan osaamiskeskus työllistää nykyisin parikymmentä henkeä. Näistä puolet on virolaisia.

Keskusta rahoittavat Viro, Latvia, Liettua, Saksa, Italia, Slovakia ja Espanja.

Tallinnan osaamiskeskus ehdotti Suomelle yhteistyön käynnistämistä.
Puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri Olli Peltonen sanoo, että Suomi voi
tulevaisuudessa osallistua osaamiskeskuksen erilaisiin hankkeisiin ja vaihtaa tietoa
tietoturvakysymyksistä.
— Meillä on paljon osaamista tältä alueelta. Yhteistyö voi olla meille myös viennin edistämistä.

Natolla on 12 osaamiskeskusta en jäsenmaissa. Tallinnan keskus on Naton ainoa tietoturvallisuuteen erikoistunut keskus. Nato perusti osaamiskeskuksen viime vuonna Viroon, sillä vuoden 2007 verkkohyökkäykset toivat maahan paljon alan osaamista.

OTE EUROOTIKKO KOLMOSESTA

Miten kahdella direktiivillä voikin olla niin samanhenkinen sisältö! Ne ovat:

”Euroopan unionin ja Pohjois-Atlantin Liiton välinen sopimus tietoturvallisuudesta
(22003A0327(O1) )

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi Euroopan yhteisön paikkatietoinfra- struktuurin (lyhennettynä INSPIRE) perustamisesta ( 2007/2/EY, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2007).

Koko tekstit löytyvät kotisivultani. Jaa että europarlamentti jotain oikein päättää? Tai Suomen eduskunta? JA MITÄ NÄILLÄ TIEDOILLA SITTEN TEHDÄÄN JA KUKA TEKEE?

I Ensin mainitussa sanotaan muun muassa että :

Nato ja EU ovat yhtä mieltä siltä, että (---) tunnustavat, että täysipainoinen ja tehokas neuvonpito ja yhteistyö voi edellyttää EU:n ja Naton turvaluokiteltujen tietojen ja aineiston saamista käyttöön sekä turvaluokiteltujen tietojen ja niihin liittyvän aineiston vaihtoa EU:n ja Naton kesken,

6 artikla
Kukin tämän sopimuksen 3 artiklassa mainittu osapuolten taho perustaa turvaorganisaation ja laati turvaohjelmia, jotka perustuvat sellaisiin perusperiaatteisiin ja turvallisuutta koskeviin vähimmäisvaatimuksiin, joita noudatetaan 11 ja 12 artiklan mukaisesti luotavissa osapuolten turvallisuusjärjestelyissä, jotta varmistetaan, että tämän sopimuksen soveltamisalaan kuuluviin turvaluokiteltuihin tietoihin tai aineistoon sovelletaan samantasoista suojaa.

12 artikla
Turvallisuusjärjestelyjensä laatimista varten neuvoston pääsihteeristön turvallisuus- yksikkö, Euroopan komission turvallisuusyksikkö ja Naton turvallisuusyksikkö sopivat tämän sopimuksen soveltamisalaan kuuluvien turvaluokiteltujen tietojen ja aineiston vastavuoroista suojelua koskevista normeista. Naton osalta nämä normit hyväksyy Naton turvallisuuskomitea. EU:n osalta ne hyväksyy neuvoston turvallisuuskomitea